Life Coaching: Επίλυση προβλημάτων μέσα από καθημερινές πρακτικές ψυχικής ενδυνάμωσης

Συντάκτης: Ζωή Κόρδα

Το Life coaching δεν υπόσχεται λύσεις. Μπαίνει στις ζωές όσων θέλουν να νιώσουν ενθάρρυνση και την ψυχική ενδυνάμωση που θα τους επιτρέψει να λύσουν πιο εύκολα τα ζητήματα της καθημερινότητας.

Η καθημερινότητα του σύγχρονου ανθρώπου χαρακτηρίζεται από αγχώδεις και δύσκολες καταστάσεις. Αυτές σχετίζονται κυρίως με οικονομικές, επαγγελματικές, κοινωνικές και προσωπικές καταστάσεις, οι οποίες καλούν το άτομο να είναι έτοιμο να τις διαχειριστεί. Τι συμβαίνει, όμως, όταν κάποιος καλείται να αντιμετωπίσει άμεσα αυτά τα θέματα στη ζωή του;

Φιλόσοφος Σωκράτης, ο πρώτος coach της ιστορίας

Το «Life Coaching» ή αλλιώς «Προπονητική Ζωής» είναι πλέον μία ευρεία και σύγχρονη έννοια, με τη βοήθεια της οποίας ο άνθρωπος μπορεί να γνωρίσει και να κατανοήσει τον εαυτό του. Τόσο η ίδια έννοια όσο και η πρακτική της βασίζεται στη διαλεκτική πρακτική του Σωκράτη. Ο Σωκράτης προσπαθούσε μέσω ερωτήσεων και αποκρίσεων προς τον συνομιλητή του να του δημιουργήσει μία εσωτερική αναζήτηση. Στη συνέχεια, διαμέσου του διαλόγου, κατάφερνε να τον φτάσει στην αναζήτηση της αλήθειας αυτοβούλως. Θεωρητικά ο ίδιος θεωρήθηκε ως ο πρώτος προπονητής (coach),χάρη στη λεγόμενη μαιευτική μέθοδο που χρησιμοποιούσε.

Ψυχική ενδυνάμωση, αυτογνωσία και ανάληψη δράσης

Στις μέρες μας, το Life Coaching δεν περιορίζεται μόνο στην επίλυση απλών θεμάτων, αλλά παρέχει βοήθεια στη διαχείριση του στρες, την καθοδήγηση της σταδιοδρομίας ή και τη γενικότερη ενθάρρυνση σε καθημερινά προβλήματα. Η διαφορετική προσέγγιση της μεθόδου αυτής είναι ότι δεν εστιάζει στο εκάστοτε πρόβλημα, αλλά κυρίως στην επίλυση αυτού. Έτσι, η μοναδική διέξοδος που προσφέρεται είναι η ενεργοποίηση θετικών συναισθημάτων και η ανάληψη δράσης. Εύκολα λοιπόν μπορεί να κατανοήσει κανείς ότι το Life Coaching είναι μία διαδικασία κατά την οποία το άτομο ενδυναμώνει τις γνωστικές του δεξιότητες, θέτει στόχους, γνωρίζει τον εαυτό του και πιστεύει σε αυτόν και τις δυνατότητές του κατά τρόπο που να είναι εις θέσιν να αλλάξει κάποιες πτυχές της ζωής του.

Self-coaching: Ποια βήματα να ακολουθήσουμε;

Πέρα από τη χρήση των κατάλληλων μεθόδων από ψυχολόγους και ψυχοθεραπευτές, όπως η ενσυναίσθηση και η ενεργητική ακρόαση, μπορεί άραγε να γίνει ο ίδιος coach του ίδιου του εαυτού ανάλογα πάντα με τον χαρακτήρα του καθενός;

Ενδεικτικά, τα βήματα που μπορεί να ακολουθήσει είναι τα εξής:

1. Κατανόηση του προβλήματος. Για παράδειγμα, νιώθω άγχος, στρες και αρνητικά συναισθήματα με το επάγγελμα που έχω ακολουθήσει.

2. Εστίαση στην επίλυση του προβλήματος και όχι στο εύρος του. Δηλαδή τι είναι πραγματικά αυτό που μου προκαλεί άσχημα συναισθήματα(το αντικείμενο, οι συνάδελφοι, το εργασιακό περιβάλλον).

3. Θέσπιση στόχων. Αφού βρεις αυτό που πραγματικά σε επηρεάζει, οργανώνεσαι και μπαίνεις στη δράση.

4. Ενδυνάμωση και εμψύχωση. Στο στάδιο αυτό, μπορούν να βοηθήσουν το οικογενειακό, φιλικό και ευρύτερο περιβάλλον. Επίσης, δεν είναι κακό να αναζητήσουμε βοήθεια από κάποιο σύμβουλο ψυχικής υγείας ανάλογα με το μέγεθος και τη σοβαρότητα του προβλήματος μας.

5. Πίστη στον εαυτό μου και λήψη αποφάσεων. Δηλαδή, βρίσκεσαι στη σίγουρη θέση της πίστης του εαυτού σου και πλέον αναλαμβάνεις δράση. Για παράδειγμα, στο παραπάνω πρόβλημα της εργασίας είσαι σε θέση να καταλάβεις τι συμβαίνει και να το αλλάξεις ή τουλάχιστον να ενεργοποιηθείς και να προστατέψεις τη ψυχική σου υγεία.

Τα βήματα αυτά θα σε βοηθήσουν να φτάσεις σε ένα σημείο που επιζητείς αρκεί να υπάρχει θέληση και το αίσθημα της κινητοποίησης. Εξάλλου, δεν έχει σημασία πόσες φορές θα πέσουμε, αλλά πόσες θα σηκωθούμε και η ζωή είναι τόσο μικρή για να τα παρατάμε με την πρώτη δυσκολία. Οπότε «carpe diem» (άδραξε τη μέρα) ασχέτως του πώς εκείνη στα φέρνει και οτιδήποτε θέλεις να αλλάξεις, μπορείς να το κάνεις!

Συντάκτης: Ζωή Κόρδα,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.